Tubize 2069 "HELENA"

Hier kunt u het "wel en wé" volgen van deze Belgische locomotief Helena.

De loc is eigendom van de gelijknamige vzw en brengt het meeste van het jaar door op de spoorlijn tussen Dendermonde en Puurs.

tubize1111

Tubize was een van de blikvangers op festival in Wallonië


Lees meer: Tubize was een van de blikvangers op festival in Wallonië

Lekken moeten hersteld worden


 06082011981

Helena werd voor het 2de jaar op rij uitgenodigd op het festival van de Chemin de Fer du Bocq op 13-14-15 augustus.

Net voor het transport van Helena naar Wallonië, werd er toch geopteerd om de lekken aan de cilinder en de retourbuizen te dichten.

Al enige tijd geleden is er een lek vastgesteld aan de koperen dichting van het rechter cilinderdeksel aan de kant van de glijbaan. Aangezien dit een omslachtig werk was om te demonteren werd er tot nu gewacht om dit te herstellen. Ook was er een zware lek aan de retourbuizen van de beide cilinders. Bij één hiervan werd zelfs vastgesteld dat de dichting volledig verdwenen was. De buizen zelf zijn gelukkig nog in goede staat, ook werden er geen scheuren vastgesteld wat initieel de vrees was.

 Na deze herstelling was deze loc weer klaar voor gebruik.

Echter na het festival zal het tot 11 september duren eer deze terug onder stoom zal staan voor het publiek aangezien nu HSP de reguliere dienst verzekert op onze spoorlijn.

  

06082011982

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoomlocomotief TUBIZE 2069

Proefstoken

eerste proefstook tubize

 

Na alle werkzaamheden aan de ketel kwam de dag om de ketel te testen op sterkte. Dit wordt gedaan met behulp van een “koud water drukproef”. Hierbij wordt de ketel volledig met water gevuld en op 150% van de maximale toelaatbare druk gezet. Deze proef is positief verlopen. 

Op 3 mei 2007 was het dan zo ver, de ketel werd voor de eerste keer in bijna 40 jaar terug onder stoom gebracht. … een prachtig moment voor ons, deze eerste test was zeer bevredigend.

 

 

 

 

eerste vuur tubize