Stoomlocomotief Hain-St-Pierre 1378


HSPOppuurs14072013Op deze pagina kan u het verloop van het restauratieproject van stoomlocomotief Haine-Staint-Pierre met fabrieksnummer 1378 volgen. 
Op geregelde tijdstippen zullen hier nieuwtjes verschijnen in verband met de evolutie van de restauratie.

Lees meer over Haine Saint-Pierre.

Dit project wordt gesteund door de Vlaamse overheid en in samenwerking met het Contactforum voor Erfgoedverenigingen

VCM logo

   

 

 

 

 

 

 

leeuwsteun

 

 

Kleine revisie van het drijfwerk

In de loop van de winter 2011-12 worden verschillende slijtagepunten bijgewerkt.

Het drijfwerk werd grotendeels uit elkaar gehaald om de lagering beter op punt te stellen. Een groot aantal nieuwe lagerbussen werden gemonteerd.

 

Wielrevisie HSP net op tijd succesvol afgerond

Nog geen 36 uur voor de aanvang van het festival kwamen de nieuw afgedraaide assen en lagers toen te Baasrode, het was dus hoog tijd om in gang te schieten om haar op tijd klaar te krijgen.

Op de koop toe was de passing niet wat het moest zijn en werd manueel elke individueel lager geschraapt en gerodeerd een karwij dat tot de vroeger uurtjes duurde.

 

Zaterdag liep alles nog niet vlot en de lager temperaturen liepen nog iets te hoog op, hierdoor werd gekozen om haar niet meer in te zetten op die dag, ook werden de 6 bladveren afgesteld.

Op zondag waren de eerste inloopmeters al een groot succes en bleek al gauw dat de herstelling gelukt was, de lagertemperaturen bleven bij extreem gebruik onder de 45°C.

 

Doordat het zwaartepunt naar achter gebracht was, door het toevoegen van een kolenbak achter het machinistenhuis, werden de 2 laatste lagers te zwaar belast, hierdoor is er gekozen voor het vergroten van de lageroppervlaktes met 15%. Ook werdt er gekozen voor een nieuw smeersysteem.

 

De grote problemen na haar indienststelling in 2010 zijn nu eindelijk van de baan en nu kan deze loc mee de exploitatie verzorgen.

 

Uit verschillende testen achteraf is ook al gebleken dat de asbak te klein is voor onze spoorlijn, hiervoor wordt momenteel naar een oplossingen gezocht.

Eind augustus wordt er voorzien om haar nogmaals te lichten zodat we de lagers kunnen inspecteren.

 

Herstellen wielen

Het uitmeten van de wielen bij de herstelfirma. Alles wordt nauwgezet opgevolgt. Nieuwe lagers worden ook gemaakt in de juiste bronslegering.

DSC04958

Lees meer: Herstellen wielen

Controle aslagers

Op 03/06/'11 werd de stoomlok HSP gelicht voor de controle van de aslagers.  De klus was snel achter de rug met behulp van onze 25 tons spoorweg vijzels. Waar vroeger een grote kraan bij te pas kwam doen we nu zelf op enkele minuten.

Lees meer: Controle aslagers

update afwerking HSP

Even een update van de afgelopen dagen: 

De Walschaerts bediening samen met de kettingen aan de bufferbalk werden in het zwart geschilderd.

Lees meer: update afwerking HSP