Rijtuig L-AD

Lad fase 2

Het rijtuig Lad heeft met Scheldeland in Stoom al wat zonlicht gezien, maar nu staat ze terug in onze werkplaats. Het voorbije jaar kreeg ze een mooi groen kleurtje en de laatste hand werd gelegd om het interieur haar charme en glamour van vroeger terug te geven.

Nu wordt de bagageafdeling onder handen genomen om er een heuse baradeling van te maken. Tijdens de revisie van het L-rijtuig werd de barafdeling ondergebracht in ons M1-multifunctioneel rijtuig. Het M1-rijtuig zal de komende winter zelf een kastrevisie ondergaan. Wij verwachten dat het barcompartiment van het rijtuig Lad functioneel zal zijn tegen de Sinterklaasritten. Nic-nacs en warme chocolademelk, heerlijk. Wij heten ook de papa’s en mama’s van harte welkom om een streekbiertje te komen proeven in onze nieuwe barafdeling en een heerlijk ritje te komen maken met de stoomtrein!

Van bruin naar groen

Ons rijtuig L-B, een tweede klasse rijtuig met 100 zitplaatsen, is weer terug groen. Na enkele maanden van schuren, plamuren en slecht plaatwerk vervangen was het gehele rijtuig geschilderd in bruine roestwerende verf. Nu is het bruin vervangen door een verse laag groen, waarbij het rijtuig nu haar normale kleur heeft terug gekregen.

 

L-b rijtuig

 

 

De algemene staat van de stalen rijtuigen is bij de vereniging niet zo goed. Daarom hebben de jongeren te Baasrode alle moed bij elkaar gezocht om de ergste plekken te behandelen. Een zwaar karwij aangezien er geen verf en roest mag overblijven om een beschermende verf te kunnen aanbrengen...

 

Het L-rijtuig

Detail rijtuig L-ADHet gaat langzaam, maar toch zeker, vooruit met de restauratie met de restauratie van het rijtuig type L-AD.

Het dak is deels voorzien van nieuwe beplating en is gelukkig weer waterdicht. Hetzelfde geldt voor de onderrand van het rijtuig, wat zeer gevoelig is voor roest.

Op de foto ziet u een detail van het rijtuig van de bagage-deur en de afdeling bovenop de trein, waar vroeger de conducteur zat en zo de gehele trein in de gaten kon houden. Momenteel is nog alles in het bruin, maar dit is de grondlaag. Op het dak is al een eerste definitieve laag zwart te zien. 

Ook aan de binnenzijde moet het nodige gebeuren. Het betreft een eerste klas-rijtuig met pluche zetels en een houten afwerking. Het interieur wordt momenteel volledig opgefrist, waarbij enkele zetels opnieuw overtrokken dienen te worden. 

Langzaam mag dit rijtuig weer gezien worden. U kunt meer foto's vinden in het foto-album over de restauratie. 

Lees meer: Het L-rijtuig