Omloopspoor te Sint Amands

SAM 1781

Onze v.z.w. kreeg van de Vlaamse minister Geert Bourgois een subsidie van 66.100 euro voor de aanleg van een omloopspoor
in Sint-Amands. De aanleg van deze kruisingsmogelijkheid op de enkelsporige spoorlijn geeft de mogelijkheid om met een intensievere en meer optimale dienstregeling te rijden. Treinen kunnen elkaar nu niet kruisen, waardoor pas na terugkomst de trein opnieuw kan vertrekken, wat ongeveer 2 uur duurt. Een treinrit met de stoomtrein kan ook het startpunt zijn voor een verdere ontdekkingstocht binnen de regio. 

 

 

 

 

 

Omloopspoor is klaar

De laatste hand aan het omloopspoor werd in juni 2015 gelegd. Tijdens Scheldeland in Stoom 2015 is het omloopspoor in gebruik genomen en kwam het dan ook direct goed van pas. Zo kon er een intensievere dienstregeling gereden worden met kruising van 2 treinen in Sint-Amands.

U kan het omloopspoor zelf komen bewonderen tijdens een van onze ritdagen of evenementen!

 

foto-omloopspoor-2016

De oude perronboorden van het station van Sint-Niklaas komen aan te baasrode

aankomst perronboorden voor sint-amandsVeel van de werkzaamheden van de SDP spelen zich op de achtergrond af. Een van de projecten die veel tijd in beslag nemen is het verkrijgen van de materialen voor de aanleg van een zijspoor en tweede perron in st Amands. Door de beperkte financiele middelen van de vereniging is dit een ware zoektocht, maar deze week is de start van dit project weer een stukje dichterbij gekomen; in de stromende regen zijn de benodigde perronboorden aangekomen in Baasrode.

 

 Datum: 6 november 2013

 

 

 

 

 

 

De dwarsliggers voor het omloopspoor worden gestapeld op het perron van Sint-Amands

voorbereiding omloopspoor in sint-amands 005Het leek een beetje op Yenga spelen met dwarsliggers maar niets is minder waar. 300 dwarsliggers werden ter plaatse gebracht in Sint-Amands voor de aanleg van het toekomstige omloopspoor. Ze werden zorgvuldig gestockeerd op het perron. Alweer een stapje dichterbij.

 

Datum: 4 februari 2013

 

 

 

 

 

 

 

Eerste voorbereiding zijn uitgevoerd

voorbereiding omloopspoor in sint-amands 001Voor kunnen starten met de aanleg van het omloopspoor zijn er een aantal grote voorbereidingen nodig, als eerste moet het nodige snoeiwerk gebeuren. Tijdens een hete zomerdag hebben enkele moedige vrijwilligers deze taak voor hun rekening genomen, het groenafval is ter plaatsen verhakseld. 

Datum: 30 augustus 2012

voorbereiding omloopspoor in sint-amands 002