Infrastructuur werken (infra)

Dwarsliggers vervangen aan wissel 5

 

In Baasrode worden de nodige herstellingswerken aan wissel 5 gedaan om de toeristische spoorlijn ook in 2014 in orde te krijgen voor de jaarlijkse keuring door Infrabel. de oude dwarsliggers waren dringend aan vernieuwing toe en werden vervangen door nieuwe eiken dwarsliggers. Enkele jaren geleden werdt reeds de helft van het wisselhout vervangen.

 

 

werken aan wissel 5 januari 2014

Overweg gleuven kuisen

Net voor de keuring van onze spoorlijn door een delegatie van de overheid en de Belgische spoorwegen is het steeds een weerkerend zicht aan't worden. Het uitkuisen van de overweggleuven.

 

Dit is een "must" voor de keuring en noodzakelijk voor de veilige doortocht van de trein. Doordat deze spoorlijn niet meer zo frequent wordt bereden stapelt het vuil en zand zich op in de gleuven van de overweg.  

Door de keuring van onze lijn moesten alle spoorgleuven tussen de overwegen worden uitgekuist.

We werkten in 2 teams die allebei vertrokken in Baasrode, 1 richting Dendermonde en de andere richting Puurs. Het team dat richting Dendermonde vertrok ging spoorbielzen vervangen terwijl de mensen die richting puurs vertrokken de overwegen kuisten.

 

Op de 2de foto kan u de nieuw gestorte ballast nog zien liggen, hier zijn meer dan 150 spoorbielzen vervangen. Dit is een zwaar werk dat volledig achter de schermen gebeurt.

Lees meer: Overweg gleuven kuisen

Vernieuwing OW 52 lijn 53

 

overweg vernieuw-c36f940e5a271c70bef921f7c45709ba

Tijdens het paasweekend moest het wegdek van overweg 52, gelegen op lijn 53 eraan geloven. Deze overweg ligt vlak naast de overweg van de lijn Mechelen-Dendermonde. Het vroegere wegdek tussen de sporen bestond uit betonnen dals. Deze dals zijn door de tijd beginnen verschuiven en losgekomen wat niet alleen veel lawaai met zich mee brengt maar ook gevaarlijke situaties voor de fietsers. Voor de nieuwe bestrating tussen de sporen werdgekozen voor een duurzame oplossing, namelijk Stelcon-platen. Dit zijn prefab betonnen platen die rusten op een zandbed. Met veel moed en veel vrijwilligers werdt er tegen aan gegaan en de klus was geklaard op een zaterdag. Mooi teamwerk!

 

 

 

 

 

 

 

Vernieuwing dwarsliggers

 

 

dwarsliggers 6Nu het wat beter weer is en de temperaturen zachter worden, trekken de vrijwilligers erop uit om de nodige spoorwerken uit te voeren. Deze onderhoudswerken zijn zeer uiteenlopend van het groen snoeien totdwarsliggers vervangen en klissen smeren. Het ene werk is aangenamer als het andere maar het moet nu eenmaal gebeuren met het oog op de keuring van de lijn. De keuring van de lijn wordt uitgevoerd door Infrabel en instanties van de overheid, waarna ze ons al dan niet een toelating geven om toeristische ritten te verzorgen. Onze vrijwilligers zijn nu reeds twee weken bezig met het vervangen van dwarsliggers ter hoogte van Den briel, dichtbij Baasrode. Maar met behulp van de kraan en de grote spoorschroevendraaier gaat dit werk redelijk vlot, doch is het een tijdrovend werkje. In totaal zijn het er meer dan 100.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werken overweg 56 (Briel)

Afgelopen weekend hebben de vrijwilligers gewerkt aan overweg 56. Deze overweg situeert zich aan de Briel. De werken hebben 2 dagen geduurd. De werken waren nodig omdat het wegdek niet meer in goede staat was. Nu hebben we Stelconplaten gelegd en koud asfalt tot de rails gelegd. Op de eerste dag hebben we de oude asfaltlaag en de houten langslatten verwijderd tussen het spoor en het wegdek. de Stelconplaten van spoor 1 waren toen die dag al klaar. Op dag twee hebben we het tweede spoor afgewerkt, we hebben ook nog een extra laag koud asfalt aangebracht.