Diesellocomotieven

Onze vereniging telt ook een aardige collectie van diesellocomotieven. Zowel kleinere industrie-rangeerlocs als grote (ex-NMBS) rangeerlocomotieven.

 

Ateliers Belges Réunies - 1965

De HLR 82 is een reeks van diesellocomotieven van de NMBS voor de rangeerdienst en kan worden beschouwd als de lichtere variant van de HLR 73. De locomotieven werden ingezet voor lichte rangeerwerken op verschillende terreinen: vormingsstations, havengebieden etc. Van dit type werden er 75 machines gebouwd, ze werden in 2002 uit dienst gesteld.

Baume et Marpant - 1954

De locomotieven van de bouwserie HLR 85 zijn diesel-hydraulische rangeerlocomotieven. Ze werden gebouwd door Baume et Marpant en vanaf 1956 ingezet door de NMBS voor licht (en zwaarder) rangeerwerk. Van de hele reeks werden 25 stuks gebouwd.

Deutz - 1961

Deze kleine rangeerlocomotief werd in 1961 gebouwd door 'Deutz'. Naast 401 'Patricia' is de vereniging ook in het bezit van een andere 'Deutz'-locomotief: 4711 'Inge' gebouwd in 1952. 
Beide locomotieven zijn bestemd voor licht rangeerwerk op industrieterreinen. 

Cockerill - 1959

Dit type van lichte diesellocomotieven staat bekend onder de naam ‘locotractor’, en zijn ideaal voor kleine rangeerwerkzaamheden. De uitermate succesvolle locotractor werd vanaf 1955 jarenlang door Cockerill gebouwd voor de industrie. Van dit type rangeerdiesel werden er honderden geleverd aan verscheidene bedrijven verspreid over heel België. In 1960 besloot de NMBS ook een aantal van dit type aan te kopen.