Stoomlocomotief Cockerill 975 uit 1875

In 2008 werd de stoomlocomotief 'Jojo' door de v.z.w. Tubize 2069, van de vroegere 'Limburgse Stoomvereniging' overgenomenEnkele vrijwilligers zijn met dit project gestart eind 2010 en hopen de locomotief tegen het seizoen van 2015 klaar te krijgen. 

Deze locomotief werd in 1875 gebouwd door Cockerill en behoort deze tot één van de oudste overblijvende stoomlocomotieven van het land. Twee stoomlocomotieven gaan haar voor in dat rijtje, die beide eigendom van de Belgische spoorwegen.

 

(c) www.rail.lu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update ketel

Er wordt rustig verder gewerkt aan de oude dame. 

Al de appendages zijn bijna teruggeplaatst. Nog enkele ontbreken, namelijk de veiligheidskleppen en de aansluiting van de fluit. De gaten voor het 2de peilglas moeten nog geboord worden.

 

De schouw werd ook gemonteerd op de ketel samen met de regelaar.

Lagers en wielen

De 2 wielen met de daarbijhorende lagers werden vanonder het chassis gehaald, daaruit bleek al direct dat deze in zeer goede staat verkeerde. Op sommige plaatsen was de traceerlak nog zichtbaar aan de glijstukken. De  bronze lagers vertoonde nagenoeg geen schade.

Foto: Alle lagers werden zorgvuldig uitgekuist en geschilderd in de grondlaag.

 

De wielen hadden wel al iets megemaakt zo blijkt, maar alles wijst er toch op dat deze geen grote herstellingen nodig hebben, de wielkransen vallen nog ruim binnen de toegelaten norm. De bevestiging van de exentrieken zat volledig los en konden over een 10-tal graden ronddraaien, de spiebaan is volledig verdwenen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de verklaring zijn dat deze loc op het einde van haar vorig leven niet zo veel trekkracht had dan voorzien.

Foto: De wielen werden van onder het chasis gehaald en wachten op hun revisie.

 

schouw en vuurdeur

Eerst werd de gebroken schouw gelast  een mooi karwij want dit is een gietijzeren stuk.

Vervolgens werd ze grondig opgeschuurd en nadien met een definitieve brandwerende verflaag bedenkt.

 

 

De vuurdeur ligt ook klaar voor montage.

 

 

 

Update Stoomketel

 De oude stoomketel ketel werd afgelope weken geschilderd in de eindlaag een hittebestendige aluminium verflaag. Al de aansluitingen en tapeindes werden hersteld en zonodig vervangen.

 

Zoals u ziet werden al enkele onderdelen op de ketel geplaatst zoals de kranen met terugslagklep voor de waterpomp en injector.

Lees meer: Update Stoomketel

Restauratie van Cockerill 975 gestart

Begin november 2010 was het dan zo ver, de demontage nam een aantal dagen in beslag.

De snijbrander staat op de voorgrond maar het is niet om te verschroten maar om voorzichtig alles dat jaren lang gemonteerd was los te maken. Als een bout eens verwarmt wordt komt deze namelijk veel makkelijker los.

19102010772

Lees meer: Restauratie van Cockerill 975 gestart