Bezoeken

Streekmuseum De Zilverreiger

Het gebouw is de voormalige gemeentelijke jongensschool van Weert. Het is een centrum gewijd aan de oude ambachtelijke bedrijven van Klein-brabant, waaronder de mandenmakerij, de Scheldevisserij, klompenmakerij, kuiperij, brouwerij, weverij en de vlasbewerking. Er is een bibliotheek ondergebracht over deze verdwenen ambachten.

zilverreiger 

Adres

Scheldestraat 18
2880 Bornem
België

tel: 03-889 06 03

Molenmuseum (Centrum voor Molinologie)

Het Molenmuseum belicht de symboolfunctie van de molen in de periode 850 -1792 en de nawerking daarvan tot op vandaag. De molen wordt benaderd als symbool, op zeer diverse onderzoeksvelden: techniek, landschap, geschiedenis, recht, volksdevotie, eerste en tweede Industriële Revolutie, fiscaliteit, economie, schilderkunst, volksleven, industriële archeologie, kunst en taal. Uit elk onderzoeksveld komt de molen naar voren als een teken van vooruitgang (sociaal, economisch,
geestelijk) en een aanduiding van een maatschappijopvatting en -structuur. Op 5 april 2008 viel het Molenmuseum in de prijzen. Karel van den Bossche, oprichter van het molenmuseum en Centrum voor Molinologie te Sint-Amands, kreeg de Oorkonde en Prijs Fonds Professor Eric Suy overhandigd. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die een prominente rol speelt in het uitdragen van de culturele ontwikkeling van Vlaanderen.

Lees meer: Molenmuseum (Centrum voor Molinologie)

Provinciaal Museum Emile Verhaeren

Het Provinciaal Museum Emile Verhaeren bevindt zich op de eerste verdieping van dorpshuis De Leeuw in de E. Verhaerenstraat. Het is een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige Vlaamse dichter, kunstcriticus en bijna-Nobelprijswinnaar Emile Verhaeren.

 

Lees meer: Provinciaal Museum Emile Verhaeren

Fort van Liezele

Het Fort Liezele werd in 1906 gebouwd en maakte deel uit van de voormalige verdedigingsgordel rond Antwerpen.

In 1979 kocht de gemeente Puurs het 18 ha grote gebied aan en werd het een gemeentelijk domein dat in 1980 beschermd werd als landschap.

 

Lees meer: Fort van Liezele

Scheepvaartmuseum

Het huidige museum is gevestigd in de authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme, een beschermd gebouw uit 1830 met prachtige plafondschilderingen en waardevolle muurfresco’s. De collectie schetst een globaal beeld van de scheepsbouw in Vlaanderen gedurende de 19de en 20ste eeuw en omvat tientallen scheepsmodellen en halfmodellen, evenals een reeks gereedschappen die bij de houten en ijzeren scheepsbouw gebruikt werden. Een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting evoceert het schippersleven tijdens de voorbije decennia. Het museumarchief omvat meer dan 2000 constructieplannen van diverse scheepstypes die ook nu nog hun nut bewijzen voor de modelbouwers. Het museum beschikt over een galerij die gebruikt wordt voor gelegenheidstentoonstellingen en heeft de scheepslamp van het type 'Bostroëneir' als symbool, eveneens een Baasroodsontwerp met internationale faam.

Lees meer: Scheepvaartmuseum